Sepanjang Jalan Di Sibu

@Facebook ~ "Tinta Dakwah Al Maranji"

~ Salam Persahabatan , Terima Kasih.

Sunday, September 11, 2011

Ramah Tamah AidilFitri GPI Sibu Anjuran JaPS, Sibu Meriah

Oleh isma daud

Sambutan Aidilfitri Bagi Guru-Guru Pendidikan Islam Daerah Sibu cukup meriah. Kesempatan berjumpa seperti ini cukup bermakna sekali bagi warga pendidik yang datang dari ceruk rantau Bahagian Sibu ini.

Setelah sebulan berpuasa dan pulang berhari raya di kampung halaman masing-masing dan kini kembali bertugas, inilah masanya  ustaz-ustazah kita untuk bersua muka dan beramah mesra disamping bermaaf-maafan diantara satu sama lain.

Majlis Ramah Tamah Aidil Fitri ini bertujuan untuk merapatkan ukhuwwah dan silaturrahim di antara semua GPI di Daerah Sibu. Program ini adalah anjuran Unit Pendidikan Islam dengan kerjasama Jawatankuasa Perancangan Strategik Sibu (JaPS) serta semua GPI Daerah Sibu. Tahniah kepada semua yang hadir ke majlis ini. Lokasi majlis pada tahun ini ialah Dewan SMK Kampung Nangka Sibu.

Dalam majlis ini turut sama diadakan Majlis Perpisahan dengan Mantan Penyelia Agama [Unit Pendidikan Islam] , Daerah Sibu; Puan Hajjah Fatimah Bt Hj Razali yang telah bersara sebulan yang lalu.

Penyampaian Cenderahati Oleh Pen. Pegawai  Pelajaran Daerah Sibu kepada Puan Hajjah Fatimah


Turut hadir ke majlis ini ialah Pegawai Pelajaran Daerah Sibu; En Wong Chung Kung.

PPD Sibu En Wong Chung Kung disambut mesra 

Puan Hajjah membetulkan kerusi di Meja VIP


Menyusun Juadah Dan Mengagihkannya


Yang lebih boleh dibungkus untuk dibawa balik rumah...ha..ha...


Dalam majlis ini semangat kekitaan amat jelas terpupuk dan terbina. Mereka saling bersalam-salaman dan bermaaf-maafan, makan bersama dan bertegur sapa tanpa mengira kedudukan dan jenis bangsa; mengerat ukhuwwah sesama sendiri.

Cikgu Syarkawi GB SK Ulu Sungai Merah bertanya khabar akan ustaz-ustaz kita


Pelbagai kerenah dan aktiviti ustaz yang hadir dalam majlis ini


Serius berbincang; isu sekolah turut dibawa bersama ke majlis ini


Cikgu Gawan turut hadir, kini jadi PK 1 di SMK Rosli Dhoby


Mengambil juadah yang tersedia untuk diraikan bersama. "Selamat Hari Raya"

Semoga majlis seperti ini dapat diadakan lagi pada tahun mendatang. Sekalung penghargaan kepada Tuan Pengetua Dan seluruh Warga SMK Kampung Nangka Sibu yang telah memberi keizinan sekolah mereka dan turut bertungkus-lumus menjayakan Majlis ramah Tamah Aidil Fitri tahun ini.
No comments:

Related Posts with Thumbnails