Sepanjang Jalan Di Sibu

@Facebook ~ "Tinta Dakwah Al Maranji"

~ Salam Persahabatan , Terima Kasih.

Wednesday, March 11, 2009

Sesiapa ada maklumat tentang kontrak perkahwinan di Jordan - Minta Bantu...

Saya menerima satu emel daripada seorang saudari pengunjung blog ini dan saya tiada jawapan kepada persoalannya. Walaupun saya pernah belajar di Jordan tetapi tidak pernah terfikir nak kahwin dengan orang Jordan dulu-dulu tu. Jadi tidak terfikir pula saya tentang kontrak perkahwinan seperti ada atau tidak?

Jika ada di luar sana mereka yang dapat membantu saudari ini dalam menyelesaikan masalahnya, harap bantuan sangat-sangat.


Ada bahasa sarawak sikit tapi rasa boleh faham...

ikhlas drpd isma daud

Berikut petikan daripada emel saudari tersebut;

Assalamu 'alaikum Ustaz!

Hrp ust. bleh tlg kmk jwb and may be can help me to find the good solution.

Ok,to be honest n direct to the point..kmk knek tok tgh 'berkawan' la dengan a guy from Jordan. Ada plan mok nikah.

1. Kmk tau ckit2 ttg contract marriage di Jordan, so bleh ust. tlg jelaskan dgn kmk apa sbenarnya maksud contract marriage ya?

Confuse kmk,sbb dr pembacaan kmk..dlm contract ya ada mcm2 prkara b'kaitan dgn apa bahagian yg kita dpt klu bcerai,hak p'jagaan anak-goes to father.Adakah 'contract' tok WAJIB utk semua org2 di Jordan?and kmk dpt tau yg.selepas nikah sign contract tu,pelik...

2. Kata lah,ada jodoh..pernikahan tu nk buat di mana? pihak pmpuan or laki? apa yg perlu dan plg penting?

3. Semestinya si isteri kelak akan follow husband kan?l agipun dia ada company kt Jordan n x mungkin nk tinggalkan semua tu plak.

4. Apa sebenarnya rahsia kaki pmpuan ni d mata laki2 kt sana?

5. Mcm kita dgn mreka berbeza mazhab, so apa yg perlu kmk buat klu dah pindah sana?apa yg.berbeza?

Hal mcm ni mmg cukup pening klu nak fikir,yalah ust. kmk pun naif juak ttg agama,bangsa dan negara tok. So,mun ust. ada cara penyelesaian yg bleh diguna pakai-pls la..padah dgn kmk. Apa yg perlu kmk polah, mun dah susah gilak..kmk rasa mok back off jak.

Tapi setakat ni, mcm x dpt nak back off je...sebab tu baik tanya pada yg arif dan nanti serah dgn takdir,qada n qadar

Ok,ust...semoga bahagia sentiasa ya,pls reply my email as soon as possible,klu terlambat nanti kmk buat keputusan yg salah pulak..wassalam..

1 comment:

joe penang said...

try contact ust hasrizal. Maybe dia ada maklumat.
saifulislam.com

Related Posts with Thumbnails